Mi is az az SSL?

Szerző: Berill Shero

2020.01.12.
mi is az az ssl?

 BÚÉK Kedves Látogató!

Mára megint egy kicsit szakmaibb témát hoztam nektek. Ez pedig nem más, mint az SSL tanúsítvány.

Látlak magam előtt, ahogy most felvonod a szemöldöködet és nem érted mi ez, és hogyan kapcsolódik hozzád. Ha nagyon le akarnám egyszerűsíteni akkor ez garantálja a biztonságot az oldaladon.

De lássuk, hogy pontosan mit takar a Secure Socket Layer tanúsítvány. Például bankkártyás fizetésnél a felek között garantálja, hogy illetéktelenek ne férhessenek az adatokhoz. Kicsit személyi igazolványként is működik, hitelesíti az oldalt és láttatja a látogatókkal, hogy az oldal megbízható.

Honnan ismered fel, hogy az adott oldal rendelkezik SSL-rel? Legyakrabban a köznyelv úgy fogalmaz, hogy a https://-sel kezdődő domain nevek biztonságosak, ellentétben a http://-vel. Ahogy látod egy betű eltérés van a végén, mégis sokat számít.

A böngészők különbözőképp jelzik a tanúsítvány meglétét, de általában zárt lakattal jelzik, ha van és “nem biztonságos” felirattal, ha nincs SSL az oldaladon. Bizonyára találkoztál már olyan weboldallal, amelyet a számítógéped védelmi rendszere nem ítélt biztonságosnak és rákérdezett, biztosan szeretnéd-e folytatni a műveletet.  Ilyenkor vélhetően nem megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező vagy tanúsítvány nélküli oldalt szerettél volna megnyitni. Ugye abban egyetértünk, hogy sokkal nagyobb bizalmat ad, egy zárt lakat látványa, mint egy felirat, hogy “nem biztonságos”, mert ez azt az üzenetet közvetíti: menj innen, itt nem vagy biztonságban!

Ha beszereztél az oldaladra egy ilyen tanúsítványt, még nem dőlhetsz hátra, hogy biztonságban tudod ezek után az adataidat, mert 100% védelmet ez sem nyújt, de csökkenti a hackertámadás esélyét.

Még egy nagyon fontos tényre felhívnám a figyelmedet! A Google előnyben részesíti a https oldalakat a http-vel szemben. Ez nem jelenti azt, hogy az oldalad egyből a kereső lista élére kerül, azért még tenni kell.

A keresőoptimalizálásról majd egy másik posztban számolok be nektek! 😉

Ha felkeltettem az érdeklődésedet, néhány hasznos információt még hozok legközelebb az SSL tanúsítványról. Nincs SSL az oldaladon? Keress fel, segítek, hogy ne legyél hátrányban a Google szemében!

 

 Lejegyezte: Berill Shero

 

 

Hajnal Design

favikonWeboldal készítés vállalkozó Nőknek!

Hajnal Design

favikonWeboldal készítés vállalkozó Nőknek!

Felhívom!

Olvass több bejegyzést is

START!

START!

Elindult a saját vállalkozásom Régen jelentkeztem blogbejegyzéssel. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy egy régóta dédelgetett családi tervünkkel...