Hogyan lettem webdesigner

Szerző: Szotyori Hajnalka

2020.05.30.
hogyan lettem webdesigner

DeNika Online Iroda kérdéseire válaszoltam, fogadjátok szeretettel! Az eredeti cikket itt találjátok!

Szotyori Hajnalkával még 2020 januárjában ismerkedtem meg, amikor úgy döntöttem, hogy előkészítve a terepet a leendő vállalkozásomnak, fejest ugrok a weboldalkészítés mélységes kútjába. Gondoltam, hogy a kreatív vénám, és a szövegírás, mint lételem majd vezet az úton, és mivel a weblapépítés tudománya mindig is izgalmas terület volt számomra, talán nem fogok elvérezni. Az első lépéseimnél jött szembe oktatóm, támogatóm Szotyori Hajnalka, aki webdesignerként egy olyan mentőövet dobott, aminek köszönhetően cápamentesen úszhattam át ezt a virtuális óceánt.

Vele a szakmai útjáról, a hivatásáról beszélgettünk:

Milyen munkaterületről váltottál, és miért pont ebbe az irányba? Mi volt az a pillanat, amikor eldöntötted, hogy ez a te szakmád?

Korábban pénzügyi területen dolgoztam. A második gyermekem megszületése után már tudtam, hogy a munkahelyem meg fog szűnni, ezért elkezdtem gondolkodni az önmegvalósításon. Olyan megoldást kerestem, ahol az időmet magam oszthatom be egy olyan területen, amit örömmel, és szívesen csinálok, illetve a családom ellátása sem jelent akadályt.

Ekkor jött szembe egy webdesigner képzés hirdetése, és azonnal éreztem, hogy ez az, amit csinálni szeretnék. A tanfolyam nem volt nyűg számomra, csak úgy faltam a videókat, főleg éjjel, mikor már mindenki aludt. Haladtam is a tananyaggal, 6 hónap helyett 3 hónap alatt végeztem a kurzussal.

Akkor igazán beszippantott a szakma. Mit szólt a család a döntésedhez?

Támogattak benne, mert közös érdek volt, hogy itthonról tudjak majd dolgozni.

Melyik részét élvezed legjobban a weblapépítésnek?

Nem tudom részekre bontani. Valahogy az egész folyamat tetszik, ahogy a kezdeti szövegekből, képekből, elképzelésekből lassan körvonalazódik egy design, ami képviseli az ügyfél vállalkozását.

Mennyi idő kellett, mire másoknak is dolgozni kezdtél, mi volt az első munkád?

Már a tanfolyam elvégzése alatt elvállaltam egy ismerős fotós anyuka oldalának elkészítését, és végül a vizsgamunkám is ez lett. Ezt követően már jöttek is sorra a többi munkáim. Először ismerősök kerestek meg, később már mertem ismerkedni és felvenni a kapcsolatot olyan anyukákkal, akik weboldalt szerettek volna maguknak, vagy a vállalkozásuknak.

Ezek szerint elsősorban a vállalkozó édesanyákra pozícionálsz? Belőlük alakul az ügyfélköröd?

Igen, úgy érzem, hogy a nők, az édesanyák szín és design világát tudom a legjobban visszaadni, a finomságukra, a karakterükre, a rezgéseikre hamar ráhangolódom.

Voltak-e menet közben mélypontok, illetve milyen érzés, amikor elkészülsz egy feladattal?

Azt hiszem nincs olyan vállalkozás manapság, ahol ne élnénk meg mélypontot. Kezdeti nehézségek, hogy megismerjenek, legyenek ügyfeleid, hogy meg tudjál élni a munkáidból, vagy pedig mint most is egy járványhelyzet. Ennek köszönhetően nagy általánosságban a vásárlói kedv is háttérbe szorult, és sajnos a vállalkozások nehézségei miatt a célpiac is lecsökkent.

Ugyanakkor ott van a mérhetetlen öröm is, mikor elkészülsz egy munkával és az ügyfél azt mondja: „Ez pont olyan lett, mint amit megálmodtam!” Ezért az érzésért szeretem csinálni, maga a kreatív világ, az alkotás is egy örömfolyamat, de a végeredmény, amely elégedettséggel tölti el az ügyfelet, az az igazi visszajelzés.

Sokat beszélgettünk arról, mennyire fontos a folyamatos önképzés. Mi az a szegmens, amiben leginkább fejlődni szeretnél?

A legtöbb szakmára igaz, így erre is, hogy folyamatosan fejlődni kell! Szeretnék többet tanulni a technikai háttérmegoldásokról, hogy minél egyedibb, és elérhetőség szempontjából is optimalizált oldalakat készíthessek. Segíteni, hogy minél jobb helyezést érjenek el partnereim a kereső felületeken, és ezáltal az ügyféleléréseik is eredményesek legyenek.

Mit gondolsz, 5 év múlva is ezt fogod csinálni?

Mindenképp ezzel szeretnék foglalkozni, mert úgy érzem ez igazán nekem való szakma. Kellően inspiráló, változatos, amit örömmel végzek, feltölt, kikapcsol, mintha nem is munka lenne. Ezért is írtam ki a weboldalamra az alábbi gondolatot: 

„Válassz olyan munkát, amit szeretsz csinálni,
és soha életedben nem kell dolgoznod.”

/Konfuciusz/

Mi a kitűzött célod, a következő lépésed?

Céljaim között szerepel, hogy megtaláljam azokat a nőket, anyukákat, akiknek segíthetek kifejezni magukat és egyben megmutatni vállalkozásukat a nagyvilágnak. Szeretnék munkámmal hozzájárulni az ő sikereikhez, mert ezáltal leszek én is sikeres!

Mi az üzeneted azok számára, akik szintén a webdesigner szakmát választják hivatásuknak?

Aki érzi magában a kreatív erőt, és vonzza ez a terület, az bátran próbálja ki magát és menet közben úgyis ráérez az ízére. A hitem, hogy jó döntést hoztam menet közben tovább erősödött, és most már tudom, hogy jó volt az irány, amikor a webdesigner szakmát választottam. A hobbim egyben a munkám is, amit szívvel-lélekkel csinálhatok. Kívánom, hogy mindenki találja meg azt a hivatást, melybe kiteljesedhet! Hálás vagyok, mert nekem sikerült!

Szotyori Hajnalka webdesigner a teljes ismeretlenségből nyújtott nekem kezet, hogy lépésről-lépésre megtanulhassam a weboldalszerkesztés csodálatos világát. Bár első nekifutásra megrémültem a feladattól, de Ő egy pillanatra sem hagyott cserben Óriási segítség volt, hogy el tudjak igazodni egy számomra ismeretlen környezetben, és fel tudjam építeni a saját weboldalamat anélkül, hogy állandó változtatásaimmal bárkinek is az idegeire menjek. (Elég volt arra a sajátom.)

Hajni személyében egy remek embert ismertem meg, ezért jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki olyan szakembert keres weboldala elkészítéséhez, aki számára ügyfelei elégedettsége ösztönös alapelv.

Oldalát, referenciáit itt találjátok!

 

Köszönöm Deák Mónikának, a DeNika Online Iroda vezetőjének, az interjút. Remélem kérdéseivel és az általam adott válaszokkal jobban megismerhettek, főleg azok, akik weboldalkészítés előtt állnak. Keressetek bizalommal!

Olvass több bejegyzést is

Köszönöm

Köszönöm

Hála és öröm Hogy miért? Az egész évért! Nem volt könnyű, sőt, sok tekintetben még nehéz is volt! Sokszor a nehézségek tudtak átlendíteni egy másik...